Friday, February 18, 2011

Детелини, детелини

Миналото лято предизвиках възмущение, след като засадих част от градината с бяла детелина – нямаше как да не се случи с човек, който е прекарал доста време да се бори с плевелите и който възприема детелината като трева, която отнема водата и храната на полезните растения. Несправедливо обвинената детелина, обаче, всъщност един от най-положителните герои.

Тъй като е от семейство бобови, тя има свойството да доставя азот на почвата и по този начин да повишава хранителността й за другите растения.

Със солидната си листна маса, тя отнема светлината и „задушава” плевелите. Помага и за контролирането на някои вредители. Но пък в същото време създава условия за развитието на полезните червеи. С цветовете си привлича пчели и други полезни насекоми, които пък преборват някои вредни насекоми.

Корените й задържат и слепват почвата, а листната маса пази земята от слънце и вятър. Така детелината не позволява ерозия на почвата. Сянката й помага да се задържа влагата в почвата. Всъщност някои видове детелина / люцерна имат доста дълги корени, с които „теглят” вода и минерали към повърхността.

Подстриганата детелина може да се използва за храна на някои домашни животинки, например зайци и кокошки, а също и за допълнително наторяване или мулчиране на почвата.

Ето защо детелината и нейните роднини могат да се използват за подобряване на почвата преди засаждане на зеленчуци, например. Някои по-смели фермери я оставят да си живее между посевите – не просто защото не се страхуват от нея, а защото са убедени, че е полезна J Един от тях е легендарният Фукуока.

4 comments:

  1. Е според по-старите хора със стари разбирания всичко, което не дава плод и не става за ядене е плевел. Всъщност земеделието е много интересно и хич не е толкова просто както изглежда на пръв поглед. Беше ми попаднала такава книга с различни съвети за отглеждане на био плодове и зеленчуци, много интересна беше и има точно такива тънкости, че едно нещо считано до едим момент за вредно е всъщност полезно по някакъв начин за културите.

    ReplyDelete
  2. на сайта „Трансферите в Бундеслигата – лято 2015“ в blitz. bg (от 2 септември 2015 година) пише важни коментари за християнството

    ReplyDelete

  3. Интересни са коментарите след 35-ти в „Гръцки рапър обижда брутално българките в своя песен “ в dariknews.bg. На сайта "Всички жени по света да бъдат обрязани, призова руски мюфтия" в dariknews.bg пише интересни коментари (особено 39 и 40-ти коментари).

    ReplyDelete
  4. I write from abroad

    And I think need : peace on Earth and good among people

    ReplyDelete