Monday, June 27, 2011

Дневници

Тази година закъсняхме с всичко. Някои неща не поникнаха. Други поникнаха, но пък пропуснахме да научим нещо полезно от това. Защото не си записваме.

Ако си водехме фермерски дневници, шяхме да научим за колко дни поникват растенията при определену условия. А дали читателите  щяха да изпадат във възторг както при публикуване на поредната страничка от дневниците на Джордж Оруел - "Кокошката днес снесе две яйца", или още по-категорично: "Две яйца"?

Мисля, че е добра идея да си съставяме таблички, в които да попълваме всякакви параметри, за да можем след това компетентно да пишем "Ранункулусът пониква за еди-колко си дни".

9 comments:

  1. воденето н абележки винаги се оказало положително миля че на никого не е навредило, а само е помогнало

    ReplyDelete
  2. много харесвам този блог, винаги намирам интересна и полезна информация тук, продължавайте да постирате и споделяте с всички нас

    ReplyDelete
  3. Полезно ще е наистина да има някакви записки под формата на дневници. Би било добре да се записват и условията, при които дадено растение пониква за дадените дни, защото това също е от значение. Какъв е климата, по кое време на годината е засадено растението, каква е почвата, влагата... и за момента не се сещам друго, но това са едни отправни критерии, по които човек може да се води дали е на прав път. Като малка си бях направила дневник-хербарии на билките (тогава исках да ставам билкарка). За съжаление съм го изхвърлила най-вероятно, защото не го намирам, а вече не си спомням коя билка за какво се вареше...

    ReplyDelete
  4. Дневника си е вид статистика, после си сверяваш информацията и си вадиш изводи. Така по-лесно се коригират грешки, ако има такива.

    ReplyDelete
  5. Да, ако съставяме таблички, в които си пишем данните, за следващата година ще ни е по лесно да си видим грешките и пропуските.

    ReplyDelete
  6. Така е, ако си водехме дневници, може би следващата година щяхме да си спестим някои неприятно. Важното е , че пак сме се сетили. Идеята за такъв дневник признавам е доста добра, поздравления. Там можем да пишем кога е насадена дадена реколта, при какви температури и да следим тяхното развитие!Колко пъти се напояват или пръскат с разни препарати, кое помага и кое не, кое дава желаните резултати и така следващата година да теглим чертата и да видим кои са най-добрите варианти или пък ако се налага да сменим тактиката си.Темата е приятна, ще продължа да следа статията ти.

    ReplyDelete
  7. Да си водиш дневник е много добра идея независимо за какво става въпрос. Това е водещата информация на базата на която по-късно мажеш да направиш някакви анализи. А анализите както знаем са в основата на подобрението на методологията. Абе накратко и по-просто казано, направете си дневник. На мен ми костваше много време докато се науча да си организирам нещата и да си правя изводи, че да мога да си поправям грешките. Човек докато се добере до златната среда през доста труд и пот минава :)

    ReplyDelete
  8. Ако сериозно се занимаваш с фермерство и според мен идеята за съставяне на таблички, в които да попълваме всякакви параметри, за да можем след това компетентно да пишем и чудесна, много полезна и информационна.Там ще можем да записваме при каква температура садим, колко пъти се полива,на каква дълбочина поставяме семената или корените, според зависи и така всяка подробност.След това ще описваме каква ни е била реколтата. И за другата година пак така.Според мен едва от 3 година ще имаме вече по окончателна и ясна картина за това, кой е най-добият вариант, за повече реколта.Но пък със сигурност чакането ще си струва, все пак трябва да се опитат няколко варианта, за да сме сигурни, кой е най-добрият.

    ReplyDelete
  9. Ако си водехме такива дневници сигурно друго щеше да е на края резултатът. Пишеш много добре, продължавай да споделяш с нас.

    ReplyDelete