Friday, February 26, 2010

Революцията на една сламка


приятелят на плевелите и паяците

Миналата седмица Бистра ми изпрати своя книга на Масанобу Фукуока - японски фермер, който десетилетия наред практикува нещо, което нарича "натурално фермерство". Книжката е не повече от 200 страници и се чете удивително бързо и леко. Можете да откриете текста (безплатно) онлайн - на английски и български, както и още една книга от същия автор ТУК.

Препоръчвам One Straw Revolution, защото се чете лесно от неспециалисти и така може да послужи за приятно въведение в природното земеделие. С това не искам да кажа, обаче, че можете да я използвате като наръчник ... освен ако не живеете в Япония, която има различен климат и други местни биологични видове. Може да ви е полезна ако успеете от конкретните примери да извлечете общите принципи, което ми изглежда лесно.

Аз самата не бих написала книгата по този начин. Ако споделях такъв опит, вероятно щеше да прилича по-скоро на приключенията на Робинзон Крузо и да описва повече конкретни случки, вместо да повтаря многократно някои принципни практики. Подобно на Робинзон Крузо (пълната версия, а не онази детската, с хубавите картинки), в книгата на Фукуока има религиозно-философски пасажи, които издават връзките му със Зен и даоизма. Някои от тези пасажи си струват, когато израстват от собствените му прозрения (за храненето и други житейски ситуации), но други изглеждат книжни поради високото ниво на абстрактност. Когато имам нужда от такива неща, предпочитам да чета будистките и даоистките първоизточници :) Мда, щеше ми се да има повече истории.

Разбира се, написана по начина, по който е написана, книгата си струва и в духовен план - някак ставаш по-смел в индивидуалистичните си пориви, когато прочетеш, че японец решава да не отглежда ориза си във вода и успява, че не се изплашва и отказва от принципите си след като при първото им прилагане е убил цяла портокалова горичка. Но ако търсите Зен, да ви предупредя,че долавям повече Зен в книгите на Пърсиг :)

Смятам да прочета и другата достъпна ми в момента книга на този японски Торо. Не очаквам да е толкова забавна като "Уолдън", но аз така или иначе ще я чета с чисто утилитарна цел ;)

Връзките "Пърсиг" и "Уолдън" са към други мои писания.

2 comments:

  1. линка към книгата е счупен - може да я свалите от тук - http://search.data.bg/ready/63b04d30e962b97b4697dcb43bc51e12/%D0%A0%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%20%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BA%D0%B0.doc

    ReplyDelete
  2. Здравейте ! Мисля че преводът който виждам навред в НЕТ-а на български е моят :-) , което ме радва !

    ReplyDelete